NA 1000 Mil Československých dojely oba vozy Jawa Minor!!!!! To se musí oslavit.

 

 

 

Vážení přátelé sen Ivana Nečesánka se stal skutečností,

rok se s rokem sešel a opět přišla výzva pro milovníky automobilů značky JAWA.

V jubilejním roce 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky pořádal VCC Praha  za podpory Autoklubu České republiky spolu se Slovenskými partnery  soutěž historických vozidel pro opravdové sportsmany – 1.000 mil československých 2018 a to ve dnech 14. -16.6.2018

Po úspěšné representaci značky a AUTOJAWAKLUBU v roce 2017 pány Antonim a Nečesánkem, na voze JAWA Minor roadster,  chopil se této výzvy Ivan Nečesánek, vyvedl na start tohoto závodu jako representanta značky jeho obdivuhodnou  červenou limusinu JAWA Minor I.  V  pohodě, spolu se synem Michalem, absolvovali soutěž v celkové délce 1.100 km,  stanovenou průměrnou rychlostí 45 km/hod.

Jako nejslabší automobil, který dojel celý závod,  jak kubaturou tak i výkonem,  absolvovala JAWA  celou soutěž se ctí, podstatnou část  celé trasy v čele pelotonu téměř stovky automobilů jejichž výkon v HP byl až nesrovnatelný.  Bez jediné poruchy, rychlostí, jež dosahovala místy i 90 km/hod srdnatě zdolávala trať všech tří etap závodu. Vysloužila si obdiv nejen přihlížejících, ale i přátel-soupeřů v pelotonu soutěžících.

Tato skutečnost byla navíc umocněna účastí druhého automobilu JAWA 600, v provedení roadster, které řídil pan Jiří Příhoda který byl uvolněn z exponátu ze sbírek NTM. Nejsou ještě k dispozici kompletní výsledky. Na stupně vítězů JAWA nedosáhla. Silou a umem soupeřů, možná drobnou navigační chybou, nebo … To není podstatné. Oba vozy JAWA Minor soutěž dokončily a to je to pravé vítězství.

V tomto případě je obdivuhodná kvalita práce českých rukou, které v meziválečných letech vyrobily automobil, který byl lidovým, dostupným  výrobkem pro dopravu  osob, v ceně motocyklu se sidecarem a po téměř osmdesáti letech tento stroj zdatně prohání nesrovnatelně silnější soupeře.

Nutno ještě poznamenat, že nejen kvalita rukou v roce 1939, ale také mnohodení příprava, oprava a testování vozu samotným panem Ivanem Nečesánkem přinesla ovoce.

Celkový nájezd kilometrů – 13.6.2018   dojezd do Prahy, Autoklub Opletalova , po ose

14.6.2018   6.02 hod start I.etapa Praha – Bratislava

15.6.2018   8.31 hod start II. etapa po Slovensku

.                                               16.6.2018  7.02 hod start III.etapa Bratislava – Praha

odjezd po ose k domovu

suma sumárum   1.155 km

Průměrná spotřeba 7,5 l/100km

 

Ing  František Janeček  je jistě rád… A díky, kolegové z NTM, v ročníku 2018 byly automobily JAWA Minor opravdu vidět.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *